София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джонсън вероятно ще обяви предсрочни избори след Брекзит

Премиерът е решен да изтегли страната от ЕС на 31 октомври

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви предсрочни избори в дните след Brexit, ако парламентът гласува с вот на недоверие към неговото правителство, пише Financial Times , позовавайки се на източници в кабинета на премиера.

Помощниците на Джонсън очакват британските депутати да се опитат да гласуват вот на доверие малко след стартирането на работата на парламента.

"Не можем да ги спрем да предизвикат избори, но ние контролираме графика, така че ще определим датата след 31 октомври", заяви високопоставен служител в кабинета на премиера.

"Ако трябва да има общи избори, това ще бъде няколко дни след 31 октомври", добави той.

Другият близък помощник на Джонсън също не отрече, че ако е необходимо, изборите ще се проведат в първите дни на ноември.

Джонсън е решен да изтегли страната от ЕС на 31 октомври - включително без споразумение с Брюксел, прилагайки „твърдия“ сценарий за Brexit.

Много членове на британския парламент, включително в неговата собствена партия, се противопоставиха на хаотичния Brexit, така че е възможно Камарата на общините да гласува недоверие към правителството на Джонсън. Междувременно скандалът назря още повече, след като Джонсън отправи молба към кралицата работата на парламента да бъде преустановена две седмици преди крайната дата за излизане на страната от ЕС. Елизабет II удовлетвори молбата, а решението ѝ беше последвано от масови протести и петиция, подписана от милиони граждани на Великобритания.