Гледай
на живо

Джъстин Трюдо: Русия не може да се върне в Г-7

„Седемте е сбор от съмишленици"

Джъстин Трюдо: Русия не може да се върне в Г-7 Канадският премиер Джъстин Трюдо припомни защо Русия не може да се върне в Г7 като пълноправен член.... thumbnail text

Канадският премиер Джъстин Трюдо припомни защо Русия не може да се върне в Г7 като пълноправен член. Той заяви това на пресконференция след срещата на върха на Г7 във Франция, съобщава ТАСС.

Според ръководителя на правителството групата на седемте е сбор от съмишленици, които влияят положително на световната икономика. „Действията на Русия в Украйна и другаде ясно дават да се разбере, че тя не може да бъде партньор на тази група“, каза той.

В същото време Трюдо няма намерение да избягва да разговаря с руския лидер Владимир Путин, ако бъде поканен на срещата на върха на Г7. Той припомни, че не го е заобикалял на други подобни събития и е водил личен разговор. По време на подобни разговори премиерът изрази „канадските опасения за целия спектър от действия“ на Москва и също така внимателно изслуша отговора на руския президент.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще покани Путин на следващата среща на върха на Г-7, която ще се проведе на американска територия.

Позицията на Тръмп бе подкрепена само от напускащия италианския премиер Джузепе Конте, японският премиер Шинцо Абе остана неутрален, докато лидерите на Германия, Великобритания, Канада, Франция и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск обявиха недопустимостта на завръщането на Русия в Г7.