Гледай
на живо

Добрев: Комисията за ЧЕЗ остана безрезултатна

ЧЕЗ ще стартира процедура за нов купувач, смята той

По една основна точка на проектодоклада на временната комисия за сделката с ЧЕЗ имаме резерви. Това е последната точка в проекта на решение, която задържава БНБ да предостави кореспонденцията с  „Инерком“. Има закони, които забраняват тази информация в този си вид да се предостави, а в същото време парламентът едва ли не казва „Законът няма да изпълнявате, дайте тези писма!“. Това коментира пред БНТ председателят на Комисията по енеретика Делян Добрев. По думите му в тези писма няма да се открие нищо, защото те са почти буквално прочетени и съдържанието им е известно още преди създаването на временната комсия за ЧЕЗ и едно ксерокопие на документа няма да даде нова информация.

Според Добрев комисията е останала безрезултатна. „Комисията напълно оправда първоначалните ми очаквания.С нищо не допринесе по случая, Причината е, че информацията се събра, но тази информация я имахме още при първото изслушване в Комисията по енергетика“, коментира депутатът.

Делян Добрев смята, че сделката много трудно ще бъде финансирана и прогнозира, че ще изтекат деветте месеца и купувачът няма да може да осигури финансиране. „Тогава ЧЕЗ може да стартира процедура за нов купувач“, обясни той.