София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доналд Туск няма да се кандидатира за президент на Полша

Мандатът му начело на Европейския съвет приключва в края на този месец

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи вчера, че няма да се кандидатира за президент на родната си Полша.

Мандатът му начело на Европейския съвет приключва в края на този месец, което би му дало достатъчно време да започне предизборна кампания.

Туск, който бе полски премиер от 2007 до 2014 г., даде вчера интервю за полски телевизии в Брюксел. Той каза, че няма да се кандидатира, защото е силно обременен от времето, в което е бил председател на правителството. По време на неговия мандат бяха взети.

Решението на Туск оставя опозицията в Полша без ясен кандидат, който да се изправи срещу президента Анджей Дуда на изборите през пролетта догодина.

Управляващата партия "Право и справедливост" е яростен критик на Туск, а държавната телевизия, която е под неин контрол, го представя в негативна светлина. Новинарският портал "Онет" съобщи в понеделник, че Туск е ангажирал социологическа агенция да направи проучване за шансовете му за успех на изборите и резултатите са се оказали разочароващи.