София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Две българки са арестувани в Турция за връзки с ПКК

Информацията е потвърдена от МВнР

7 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Две българки са арестувани в Турция по подозрение в тероризъм, информира агенция ИХА. Жените са майка и дъщеря. Пътували са заедно с британец.
Дъщерята е разследвана за връзки със смятаната от Анкара терористична организация ПКК.
Сигналът е получен от български гражданин, който е съобщил, че съпругата и дъщеря му са задържани.
Българското външно министерство е потвърдило информацията.
"Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от Отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. Проведен е разговор със служител от Отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове", информира МВнР.