София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Еди Рама не иска Северна Македония в ЕС преди Албания

Това ще е вредно и несправедливо, смята премиерът

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ще бъде в ущърб за целия регион ако Северна Македония се присъедини към Европейския съюз преди Албания. Това заяви албанският премиер Еди Рама в интервю за Euronews.

Коментарът му идва, след като наскоро комисарят по разширяването Йоханес Хан призна, че лидерите на ЕС симпатизират на Скопие, но не и на

Тирана за стартиране на преговорите за присъединяване през октомври 2019 г.

Министър-председателят на Албания предупреди ЕС, че присъединяването на Скопие преди Тирана би било „вредно за региона, а освен това и несправедливо“.

Еди Рама признава, че съседната Северна Македония е „постигнала напредък и заслужава да бъде похвалена“. Но според него „не е нужно да се стига до конфликт“, за да бъдат оценени и усилията на властите в Тирана.

Премиерът на страната увери, за албанците „Европа не е само бюрократичен процес или клуб на развитите страни“.

Според Еди Рама Тирана се стреми да се присъедини към ЕС, защото вижда в Общността онова, което е „била за основателите си - проект за мир и сътрудничество“.