София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Екогласност“ срещу скалния добив от чуждестранна компания

Посолството на Швейцария не можа да коментира пред Евроком

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

С протест под прозорците на премиера Бойко Борисов заплаши пред камерата на Евроком председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев. Според него поводът е скалният добив от швейцарска компания в Община Родопи.

Добивът на инертни материали се извършва на Белащица още от 2001 г. Концесията е дадена с решение на Министерски съвет още от 2001 г. Оттам нататък няма абсолютно никакъв контрол. Нито дали се спазват коньцесионните граници, нито какъв е добива, тази фирма явно е решила, че може да действа безнаказано.

Според него от министъра на околната среда и водите Нено Димов се иска оставката на директора на РИОСВ – Пловдив.

„Получихме сигнал от инициативните комитети, че се извършва огромна дейност. По добив на скални материали. Че там стотици коли на ден се движат. Назначени бяха проверки. И установихме, че това което ние твърдяхме, че се излиза извън концесионните рамки, е факт“.

Според Емил Георгиев както от компанията, така и от Посолството на Швейцария е бил оказван натиск върху „Екогласност“.

„Казвате, че сте влезли в конфликт с Посланика на Швейцария в Република България? Не бих казал, че е точно конфликт, но бяхме озадачени от съветите, които тя ни даде. Че няма защо да изкарваме случая в публичното пространство. Ние комуникираме с медиите, за да разберат хората какво става и какво не става. И в резултат на всичките тия наши изяви хората от района разбраха, че се работи по този въпрос“.

Евроком се свърза с Посолството на Конфедерация Швейцария за коментар по случая - оттам обясниха, че дипломатите са в отпуск и няма кой да изрази позиция.

Вижте повече във видеото

Автор: Николай Марченко

Оператор: Николай Нешев