Гледай
на живо

ЕП настоя за незабавното влизане на България и Румъния в Шенген

Депутатите приеха петата резолюция по този въпрос

ЕП настоя за незабавното влизане на България и Румъния в Шенген Европейският парламент подкрепи с огромно мнозинство нова резолюция за приемането на България и Румъ... thumbnail text

Европейският парламент подкрепи с огромно мнозинство нова резолюция за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. В гласуването в Страсбург участваха 659 евродепутати, от които 514 подкрепиха документа, 107 бяха против, а 38 се въздържаха.

Това е 5-ти опит от 2011 г. насам да бъде накаран Съветът на ЕС да одобри включването на двете страни в пространството за свободно движение. Резолюцията е юридически незадължителна за Съвета, но чрез нея евродепутатите призовават във възможно най-кратък срок да бъде взето решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния.

Засега Съветът на ЕС не постига необходимото единодушие за приемането на двете страни в пространството без гранични проверки. Очаква се и този опит да не успее,  особено в навечерието на европейските избори догодина. Основната пречка е позицията на Холандия, където приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е вътрешнополитически въпрос и както управляващите, така и опозицията са единодушно против.

В резолюцията, изготвена от евродепутата Сергей Станишев, се отчита, че отлагането на решението въвежда изкуствено разделение в ЕС и допринася за възхода на популизма и национализма в цяла Европа.

Показателно е обаче, че при обсъждането на документа снощи в заседателната зала на парламента отсъстваше представител на Съвета на ЕС.