Гледай
на живо

Ердоган иска да обсъди с Тръмп проблемите в Близкия Изток

„Искам подробно да обсъдим тези въпроси“

Ердоган иска да обсъди с Тръмп проблемите в Близкия Изток Президентът на Турция Таийп Ердоган съобщи за планирана визита в САЩ, в хода на която той възнамеряв... thumbnail text

Президентът на Турция Таийп Ердоган съобщи за планирана визита в САЩ, в хода на която той възнамерява да обсъди с президента на САЩ Доналд Тръмп ситуацията в Близкия Изток.

"Турция настоява за териториална цялост на близкоизточните държави и не поддържа въпросите за промяна на картата в региона. Сега се обсъжда датата на моята визита във Вашингтон. Безспорно на преговорите с Тръмп искам подробно да обсъдим тези въпроси“, заяви Ердоган по време на пресконференция в Африка.

По думите на Ердоган Тръмп е направил заявление, което турската страна следи с внимание.

"Турция се интересува от ситуацията в Близкия Изток, в частност от позицията на администрацията на Тръмп, за дадения регион. Днес този регион „гори“. До турското ръководство са достигнали някои изказвания за региона и това безпокои Анкара. Всичко това трябва да се обсъди“, отбеляза турският лидер.

По думите му Турция е най-силната страна в Близкия Изток, която влияе на динамичните процеси в региона. „Ако който и да е, вземе решения, отнасящи се до региона, които не отчитат спецификата му, въпреки справедливостта, то това ще се отрази негативно на човечеството като цяло“, добави Ердоган.