Гледай
на живо

Ердоган ратифицира законопроекта, който снема имунитета на депутатите

Иска да подведе под отговорност прокюрдската формация ДПН

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ратифицира законопроекта, който снема имунитета на депутатите срещу съдебно преследване. Промените бяха одобрени от Меджлиса на 20-ти май с гласовете на 376 депутати. Законът ще влезе в сила веднага, щом бъде обнародван в държавен вестник.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за лишаване на депутатите от имунитета им като по този начин отвари път за съдебно преследване и вероятното отстраняване на някои от тях от местата им в парламента.
Ердоган обвини прокюрдската формация Демократична партия на народите (ДПН), която е третата сила в парламента, че е политическо крило на въоръжените бойци от ПКК и настоява те да бъдат подведени под съдебна отговорност.  
 
Селахеттин Демирташ, лидер на ДПН отговори, че този закон е противоконституционен. "Правото ни на обжалване и защита беше отнето. По пътя към диктаторския режим, към който вървим, няма да допуснем да станем част от процеса, който президентът Ердоган желае".
 
Анализаторите виждат в законопроекта конституционната промяна, която ще даде възможност и ще улесни усилията на Ердоган за по-големи президентски правомощия, отбелязва Ройтерс. Освен това той може да доведе до разпалване на напрежението между кюрдските бунтовници и държавата. След като законопроектът бъде обнародван, от защита пред съда ще се лишат 138 депутати, към които от прокуратурата са отправени общо 677 искания за снемане на имунитета.