Гледай
на живо

Ердоган: Турция няма да слуша указания на САЩ

"Няма да отстъпим нито една крачка назад"

Ердоган: Турция няма да слуша указания на САЩ Като суверенна държава, Турция не възнамерява да слуша указанията на Съединените щати за това как да... thumbnail text

Като суверенна държава, Турция не възнамерява да слуша указанията на Съединените щати за това как да действа по въпросите с военното сътрудничество с Русия.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, коментирайки ситуацията със закупуването на противовъздушни ракетни системи "Триумф" С-400 от Руската федерация, което предизвика криза в отношенията между Анкара и Вашингтон.

Според договора Турция ще получи 4 дивизии на ракетната система S-400 на стойност 2,5 млрд. долара, но САЩ настояват турското ръководство да преустановят сътрудничеството си с Русия, като изостави руските оръжия в полза на американските.

Според Ердоган Анкара е отворена за сътрудничество с американските "партньори" за снабдяването с оръжие, ако предложат добри условия. Въпреки това доставката на S-400 вече не подлежи на обсъждане, увери той.

"Няма да отстъпим нито една крачка назад в придобиването на С-400, а що се отнася до системата за противовъздушна отбрана" Патриот ", ние сме готови да сътрудничим, ако САЩ направят изгодна оферта за нас", заяви Ердоган.