София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ЕС е под огъня на щатските санкции“

$4,6 млрд. глоби върху европейския бизнес наложи Вашингтон

пропускане
5 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Американските санкции удрят най-вече компаниите от Европейския съюз (ЕС). Това се твърди в доклада на Международния клуб „Валдай“, цитиран от вестник „Коммерсантъ“.

„Европа под огъня на вторични санкции на САЩ“, е озаглавен специалният доклад на руските експерти.

Според тях за последните десет години 83% от наложените от Вашингтон глоби за неспазване на санкции срещу трети страни са платени от юридическите лица в Евросъюза.

Според данните на анализаторите от „Валдай“ ставало дума за $4,6 от общо $5,6 млрд. наложени санкции.

Експертите са на мнение, че Брюксел няма готовност за създаване на пълноценен механизъм за защита на бизнеса си от щатските санкции.

Те също така твърдят, че САЩ по-често от Общността налага санкции на трети страни.

Според доклада на „Валдай“ „санкциите са сравними със стихийни бедствия“: „Върху тях не може да се влияе, но се налага да се сблъскваш с последствията им“.

Съединените щати налагат нови санкции по-често от всички останали страни и международни организации, взети заедно, гласи изследването.

И макар Вашингтон и да налага санкции най-често, най-много приходи са от компаниите в ЕС.

„Това не е преднамерено от страна на американските власти, но си е факт. Европейците плащат повече от всички останали“, констатира авторът на доклада от Руския съвет по международни работи Иван Тимофеев.