Гледай
на живо

ЕС отвръща на удара на САЩ срещу Иран

Влиза в сила Блокиращ регламент на Съюза

ЕС отвръща на удара на САЩ срещу Иран Европейският съюз блокира санкциите на САЩ срещу Иран, за да защити европейските компании, става ясн... thumbnail text
Европейският съюз блокира санкциите на САЩ срещу Иран, за да защити европейските компании, става ясно от съобщение на Европейската комисия. 
 
От 7-ми август влиза в сила  актуализираният Блокиращ регламент на Съюза в подкрепа на Иран. Това се случва в отговор на задействаната вчера първата част от санкции на САЩ срещу Иран. От това следват ограничения  върху автомобилния сектор, търговията със злато и други ключови метали.
 
От общността настояват за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на иранската ядрена сделка, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, които бяха нормализирани. 
 
В изявление на Европейската комисия се казва: „В резултат на ядреното споразумение с Иран бяха отменени международните санкции, свързани с ядрената програма. САЩ обаче решиха повторно да наложат свои санкции, ето защо Блокиращият регламент на ЕС влиза в сила на 7 август с цел смекчаване на въздействието им върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран“. 
 
Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях.
 
Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза.
Доналд Тръмп е заявявал многократно, че иранската сделката „е дефектна в основата си“. Той също така обвини Техеран в подкрепа на терористични групи в региона.
 
Останалите санкци на САЩ се очаква да се въведат към края на есента и да се отразят на енергийния сектор на Иран, сделки, свързани с петрола, както и сделките с Централната банка на Иран.