София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС отвръща на удара на САЩ срещу Иран

Влиза в сила Блокиращ регламент на Съюза

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз блокира санкциите на САЩ срещу Иран, за да защити европейските компании, става ясно от съобщение на Европейската комисия. 
 
От 7-ми август влиза в сила  актуализираният Блокиращ регламент на Съюза в подкрепа на Иран. Това се случва в отговор на задействаната вчера първата част от санкции на САЩ срещу Иран. От това следват ограничения  върху автомобилния сектор, търговията със злато и други ключови метали.
 
От общността настояват за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на иранската ядрена сделка, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, които бяха нормализирани. 
 
В изявление на Европейската комисия се казва: „В резултат на ядреното споразумение с Иран бяха отменени международните санкции, свързани с ядрената програма. САЩ обаче решиха повторно да наложат свои санкции, ето защо Блокиращият регламент на ЕС влиза в сила на 7 август с цел смекчаване на въздействието им върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран“. 
 
Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях.
 
Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза.
Доналд Тръмп е заявявал многократно, че иранската сделката „е дефектна в основата си“. Той също така обвини Техеран в подкрепа на терористични групи в региона.
 
Останалите санкци на САЩ се очаква да се въведат към края на есента и да се отразят на енергийния сектор на Иран, сделки, свързани с петрола, както и сделките с Централната банка на Иран.