София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС с нови лица: Станишев продължава битката

Урсула фон дер Лайен е председателят на ЕК

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерите на 28 държави - членки на Европейския съюз на извънредна среща на високо равнище в Брюксел се споразумяха за имената на кандидатите за ключови европейски постове. Това съобщи лично председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Европейският съвет постигна съгласие за бъдещото ръководство на институциите на ЕС," каза той.

Така срещата на върха на ЕС постигна съгласие по кандидатурата на министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляен за поста на председател на Европейската комисия (ЕК) - най-важната длъжност, която дава на притежателя си най-широките реални правомощия. Освен това лидерите номинираха белгийския премиер Шарл Мишел за председател на Европейския съвет, изпълняващ длъжността президент. Министърът на външните работи на Испания Жозеп Борел, като ръководител на дипломацията на ЕС и управляващият директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард, като ръководител на Европейската централна банка.

Според Туск Лагард ще бъде много независим ръководител на Централната банка. "Познавам Кристин от много години и съм сигурен, че тя ще бъде изключително независим председател на Европейската централна банка", каза той.

Лагард е номинирана от френския президент Емануел Макрон. Той привлече подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, обещавайки на свой ред да подкрепи назначаването на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия.

На срещата на върха на ЕС по-рано във вторник беше предложена кандидатурата на Лагард за поста на ръководител на ЕЦБ. Сега това решение трябва да одобри Европейския парламент. Тя ще замени на 1 ноември тази година италианеца Марио Драги.

Веднага след решението на срещата Кристин Лагард обяви, че временно престава да действа като управляващ директор на МВФ във връзка с номинирането на кандидатурата й за поста на ръководител на Европейския парламент.

Единственият кандидат, който все още не е известен, е новият председател на Европейския парламент (ЕП). Лидерите на ЕС разгледждат кандидатурата на българския политик Сергей Станишев, който е роден в Украйна и представлява европейските леви политически сили в Европейския парламент. В същото време, според дипломати, редица източноевропейски страни се противопоставят на Станишев "заради руското му минало", тъй като политикът е получил образование в Русия и твърди, че е бил гражданин на Руската федерация.

Сега всички тези кандидати трябва да бъдат одобрени от новия състав на Европейския парламент. Мандатът на сегашните европейски служители изтича на 31 октомври.