София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС спира износа на оръжие към Турция

Но не абсолютно ембарго

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителствата от Европейския съюз се споразумяха в понеделник да ограничат износа на оръжие за Турция заради военната инвазия в Северна Сирия. Те обаче се въздържаха да наложат широкомащабно ембарго срещу съюзника си, за да не нарушат ангажиментите си като членове на НАТО, заяви върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Това решение взеха външните министри на ЕС, които осъдиха турската военна операция срещу населените с кюрди североизточни райони на Сирия.

Освен проблема с НАТО, въвеждането на ембарго от страна на ЕС не е задействано и защото няма позиция на Съвета за сигурност на ООН за турската военна операция, допълни Могерини
„За НАТО ще бъде трудно да се справи с тази ситуация, но това не е проблем на ЕС“, коментира първият дипломат на Съюза.

Тя подчерта, че макар формулата да не задължава страните да се въздържат от износ на оръжие, всички държави са се ангажирали да не продават оръжие на Анкара.

Според Могерини решението за спиране на военните доставки за Сирия може да влезе в сила незабавно за разлика от санкциите, чието одобрение ще изисква повече време.