Гледай
на живо

ЕС затвори въздушното си пространство за "Боинг 737 MAX"

САЩ не смята да спира полетите на този тип самолети

ЕС затвори въздушното си пространство за "Боинг 737 MAX" Европейският съюз спира полетите със самолети "Боинг 737 МАКС 8" до изясняване на причините за катас... thumbnail text
Европейският съюз спира полетите със самолети "Боинг 737 МАКС 8" до изясняване на причините за катастрофата в Етиопия.
 
Агенцията за авиационна безопасност на ЕС заяви във вторник, че затваря европейското въздушно пространство за самолетите "Боинг 737 MAX" след двете фатални катастрофи на модела в рамките на пет месеца.
Забраната е в сила до изясняване на причините за катастрофата в Етиопия.
"Фиджи Еърлайнс" ще е единствената авиокомпания, която ще бъд засегната от забраната.
 
По-рано Етиопия, Китай, Каймановите острови, Монголия и Република Южна Африка, Сингапур, Южна Корея, Оман, Малайзия и Аржентина забраниха на самолети от този модел да излитат или кацат.
След като през есента такъв модел падна малко след излитане в Индонезия, същото се случи в неделя в Етипоия. При двата тежки инцидента загинаха общо 346 души. Около 370 самолета от този популярен модел са в употреба от 47 компании в момента. 
 
737 МАКС е най-продаваният самолет на авиогиганта „Боинг”. Съединените щати първо обявиха, че 737 МАКС е сигурен. По-късно, под натиска на общественото мнение казаха, че ще изискат от „Боинг” за направят промени в софтуера, управляващ машините. Компанията изказа съболезнования на загиналите, но допълни, че още не е ясно защо е паднал самолета в Етиопия и те стоят зад твърдението, че  737 МАКС е сигурен.
Федералната служба по авиацията на САЩ обяви, че ще се намеси "веднага", ако има притеснения за сигурността на полетите с този самолет.
 
Американското федерално управление за въздухоплаване не смята на този етап да спира полетите на самолетите „Боинг 737 Max 8”. Две машини от този модел се разбиха от октомври досега и това стана причина все повече държави да замразяват полетите им. Такова решение взе и Европейският съюз. Притесненията са, че „Боинг 737 Max” може да има вграден дефект.
 
Късно снощи българската „Гражданска въздухоплавателна администрация” ограничи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство. Изключение ще  бъда правено за тези машини само ако възникне извънредна или аварийна ситуация.