Гледай
на живо

Европейският съд осъди Русия по делото "Магнитски"

РФ трябва да заплати 34 хиляди евро

Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати на майката и вдовицата на Магнитски 34 хил. евро.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) удовлетвори жалбата за ареста и преследването на бившия служител на фонда „Ермитаж Капитал“ Сергей Магнитски, който почина в затвора през 2009 г. Решението е публикувано на уебсайта на съда в Страсбург.

Първата жалба е подадена от самия Магнитски през юни 2009 г., през ноември той почина в следствения арест. След смъртта му, производството е продължено от вдовицата му и майка му.

ЕСПЧ призна, че руските власти нарушават правото на Магнитски на живот и забраната на изтезанията по отношение на условията на задържане. ЕСПЧ се съгласи също, че Русия е нарушила Регламента Магнитски за разумен период на задържане и не е осигурила ефективно разследване на причините за смъртта.

Майката и вдовицата на Магнитски получиха обезщетение в размер на 34 хиляди евро.

Сергей Магнитски беше арестуван през 2008 г. по подозрение, че е помогнал на Уилям Браудър, ръководител на Фонда за инвестиции в Ермитаж, да избегне данъците. Според самия Магнитски той разкрил измама с участието на служители на руски правоохранителни органи, които според неговите оценки откраднали 5,4 милиарда рубли.

През 2009 г. Магнитски почина в затвора. Следствено разследване заключи, че той е починал поради комбинация от заболявания, които не са били диагностицирани навреме.

Правозащитниците стигнаха до извода, че причината за смъртта на Магнитски са „изтезанията“, условия на задържане и отказът от медицинска помощ. За 7-те месеца на ареста адвокатите му подадоха над 450 жалби за лоши условия и здравословни проблеми. Лекарите обаче не са оказали бърза помощ на затворника. Случаят предизвика международен отговор. През май 2010 г. Сенатът на САЩ забрани влизането в щатите на 60 руски съдии и сили за сигурност, които бяха замесени в смъртта на Магнитски.