София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фалшиви стоки за 740 милиона евро задържани за 2018 г. в ЕС

Според данни на доклад на Европейската комисия

4 годиниКрими 11 Боряна Райчева

През 2018 г. са задържани почти 27 милиона артикула на стойност на черния пазар от близо 740 милиона евро, които са нарушили права върху интелектуална собственост. Това стана ясно от данни в доклад на Европейската комисия.

В документа се посочва още, че броят на задържаните пратки с фалшиви стоки за внос в ЕС се е увеличил през 2018 г. Броят на задържаните пратки е скочил от 57 433 през 2017 г. на 69 354 през 2018 г., макар общият брой на задържаните артикули да е по-малък в сравнение с предишни години.

Цигарите са най-задържаният тип артикули. Те възлизат на 15 % от общото количество задържани артикули. След тях се нареждат играчките (14 %), опаковъчните материали (9 %), етикетите и стикерите (9 %), както и облеклото (8 %). Продуктите за ежедневно лично ползване в дома, като продуктите за грижа за тялото, лекарствата, играчките и електроуредите за бита, възлизат на почти 37 % от общия брой задържани артикули.

От публикувания доклад става ясно още, че Китай продължава да бъде източник номер едно на стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост. Съседите ни от Република Северна Македония пък са потеглили най-много фалшиви алкохолни напитки. Турция е била главният източник на други напитки, парфюми и козметика.

Митниците на ЕС са засекли голям брой фалшифицирани часовници, мобилни телефони и аксесоари, мастилени касети и тонери, компактдискове и DVD дискове, етикети и стикери от Хонконг, Китай. Държавата основен източник на компютърно оборудване е Индия, на цигари — Камбоджа, а на опаковъчни материали — Босна и Херцеговина.