София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Финансист: България е доста по-добре в сравнение с останалата част от Европа

България е с най-висока оценка на Балканите по отношение на кредитния рейтинг

4 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

България е с най-висока оценка на Балканите по отношение на кредитния рейтинг. Това информира финансистът Емил Хърсев. Според него България е доста по-добре в сравнение с останалата част от Европа. Криза в Европа не се очаква. България е от трите първи страни в Европа, които се развиват най-стабилно, не най-бързо, но най-последователно. 

Има повече работни места, но това означава и друго - недостиг на работна сила. Има цели отрасли, които страдат от недостиг. Ние имаме най-бързия ръст на работна заплата. Предприятията с нискокачествено заплащане на труда просто затвориха. 

По отношение на бюджета не се предвиждат сериозни реформи, но общо взето е трудно да се каже лоша дума. Предвидени са повече средства за социалния сектор. Със сигурност означава, е българите от следващата година ще са по-богати, но не заради бюджета. Едно изнудено увеличаване на доходите може да доведе до криза, коментира Емил Хръстев.