София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Фолксваген" отлага решението си за завода в Източна Европа

Не са ясни причините за отлагането

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Немският автомобилен гигант „Фолксваген“ отлага вземането на решение за това къде точно  в Източна Европа ще бъде построен  следващият завод на компанията, за който кандидат е и нашата страна.
 
„Беше решено да се пристъпи към конкретни преговори за планирания нов завод за множество марки в Европа с останалите потенциални кандидати“, се казва в официалното прессъобщение след срещата на надзорния и управителния съвет на германския автомобилен концерн. 
 
По този начин, решението, което се очакваше да бъде взето през май, се отлага най-рано за октомври, когато е следващото планирано заседение.
През последните месеци в германските и балканските медии се обсъжда новината за намерението на автомобилния гигант да построи голям завод в региона на Югоизточна Европа. 
 
По време на визитата си у нас германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази принципна подкрепа за изграждането на завод на „Фолксваген“. „С този сигнал искаме да изпратим посланието, че Германия има голям интерес политическите, културните и икономическите отношения между нашите две страни да продължат и да станат още по-тесни“, каза Щайнмайер.
 
Освен България, за изграждането на завода се конкурират още Румъния, Сърбия и Турция. Предимството на нашата страна, което се отбелязва от германския бизнес, е, че ние сме член на Европейския съюз, докато Сърбия и Турция не. 
 
Друго предимство на България е, че през последните години бяха разкрити редица западни производства на автомобилни части, които са част от световната производствена верига в автомобилния отрасъл.
 
Припомняме, че преди дни бившият президент Росен Плевнелиев и настоящият Румен Радев влязоха в задочен спор, като Плевнелиев обвини Радев, че коментирайки евентуалната инвестиция на „Фолксваген", може да ги прогони, защото от автомобилния завод не желаели въпроса по никакъв начин да се политизира.