София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Форбс: Руските петролни компании преподадоха урок по оцеляване на американските

Все повече фирми от сектора в САЩ имат затруднение заради ниските цени на суровината

8 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Цените на петрола остават под 40 долара за барел и много американски петролни компании не са в състояние да обслужват кредитите си и обявяват фалит, пише в статия за Forbes Кенет Рапоза. Той изтъква, че в същото време руските компании преживяват двоен удар – падането на цените на петрола и западните санкции.

Според Fitch Ratings ниските цени на петрола няма да се отразят негативно руските компании в енергетиката, докато при американските играчи в сектора положението се влошава – по данни на Standard & Poor’s петролният сектор е отговорен за 29 % от проблемните кредити в САЩ.

Само през февруари са обявили фалит или са били принудени да сключат допълнителни споразумения с кредиторите компании като Energy XXI Ltd, Denver Parent Corp., PetroQuest Energy Inc и Chaparral Energy.

В същото време Fitch потвърди сравнително ниския инвестиционен рейтинг  (BBB-) на руските „Газпромнефт“ и „Новатек“ и тази оценка е валидна най-малко за половин година напред.

Според Рапоза в края на 2014 централната банка на Русия е постъпила мъдро, допускайки свободното падане на руската валута. Отслабената рубла се отрази положително на компаните в енергетиката и даже на бюджета. Девалвацията е смекчила удара, тъй като компаниите са инкасирали по-големи приходи. Те плащат за добива в рубли, но го продават в долари и това им полага в кризата, смята Рапоза.

Засега обаче, пише още авторът, няма гаранция, че Русия ще се смее последна. Руската икономика втора година е в рецесия, обемът на инвестициите както в частния, така и публичния сектор спада. Реалните доходи на населението за последната година са спаднали с 10 на сто.

Така че може да се каже, че руските петролни компании оцеляват, но руската икономика все още се опитва да изплува, завършва Рапоза.