София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция гневна на Макрон

„Аферата със средния пръст“ ядоса и политици и обществеността

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Еманюел Макрон си навлече гнева на френската общественост, след като се снима с двама жители на Сен Мартен, единият от които показа среден пръст по време на снимката.

Френският президент направи обиколка на съпричастност към местните хора, карибския остров, опустошен от урагана Ирма миналата година. В продължение на 5 часа Макрон посети десетки домове и разговоря с хората за живота им след трагедията. Възстановяването в Сент Мартен върви бавно - много от къщите остават полуразрушени или се нуждаят от ремонт.

Обиколката на Макрон, проектирана от пиар екипа му като сърдечни срещи със страдащите хора разбуни духовете, когато президентът попада на двама голи до кръста мъже. Единият от тях му казал, че е крадец и наскоро е освободен от затвора, а Макрон без никакво смущение го посъветвал да остави криминалното си минало и да вземе участие във възстановителните дейности и ремонти на острова. Ескалацията на негодуванието на нацията идва от снимките и видеата, на които личи, че Макрон започва да прегръща мъжете и да се си прави снимки с тях, докато един от тях, без предупреждение, започнал да размахва среден пръст.

Опозицията във Франция реагира светкавично – използва снимката за яростни критики срещу Макрон и за трупане на политически дивиденти. Нарекоха случилото се „Аферата с пръста“ и припомниха друга скорошна афера – „Бенала“. Припомням, че видео, появило се през май, показва как шефът на охраната на президента Еманюел Макрон е пребил демонстранти по време на протест в Париж. Побойникът е 26-годишният Александър Бенала, който стана известен не с това, че пази президента безупречно, а се прочу с кадрите как удря участници в демонстрация за 1 май. Бенала беше уволнен и срещу него има повдигнато разследване за няколко нарушения, сред които групово насилие и незаконно носене на полицейска значка. Тогава медиите и опонентите на президента дори смятаха, че тази случка ще бъде всъщност Уотъргейта на Макрон

Лидерът на френския Национален фронт Марин Льо Пен, която е един от най-острите противници на Макрон, написа в профила си в социалните мрежи: "Ние дори не намираме думи, за да изразяваме възмущението си. Франция със сигурност не заслужава това. Това е непростимо.

Самият Макрон обаче застана зад действията си и обясни така наречената „Афера със средния пръст“ така: Целта ми е да помогна на младите от Сент Мартен. "Обичам всяко дете на Републиката, без значение колко е глупаво".