Гледай
на живо

Франция: Продължава недоволството на жълтите жилетки

84 000 души са участвали в протестите

84 000 "жълти жилетки" са участвали в протестите във Франция през днешната девета поредна събота на протести срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, съобщи телевизия Бе Еф Ем (BFMTV), позовавайки се на данни на полицията. В Париж демонстрантите са били 8000.

Още преди началото на протеста бяха задържани 24 души за носене на забранено оръжие и за участие в струпване на хора с цел прибягване до насилие.

Френската полиция използва водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращи "жълти жилетки" край Триумфалната арка в Париж, предаде Ройтерс. Това стана, след като някои от демонстрантите замериха полицаите с камъни и боя.
Хиляди демонстранти образуваха шумно, но мирно шествие по големите булеварди с луксозни магазини в Северен Париж близо до мястото, където при газова експлозия в хлебопекарна рано сутринта загинаха двама пожарникари и испанска туристка, а близо 50 бяха ранени.

Центърът на френската столица бе блокиран поради опасения от ново насилие от страна на радикални елементи сред движението на "жълтите жилетки". Мостовете на река Сена бяха затворени, а официални сгради като парламента и президентската резиденция бяха отцепени с полицейски заграждения.

Група протестиращи се събраха също и на най-прочутото парижко авеню, "Шанз-Елизе", където имаше сцени на насилие през последните седмици. Много от тях скандираха призиви за оставката на Макрон.

Доверието на френския народ към президента Еманюел Макрон спада с бързи темпове на фона на протестите през последните няколко месеца на "жълтите жилетки", сочи социологическо изследване, цитирано от ДПА.

Едва 23 процента от населението има доверие към Макрон според проучването на институтите за изследване на общественото мнение "Севипоф" и "Опиниънуей". За година този показател е спаднал с 13 процентни пункта. Освен това само 25 процента от анкетираните имат доверие към премиера Едуар Филип. От средата на ноември Франция е обхваната от протестите на "жълтите жилетки", при които демонстрантите често пъти влизат в сблъсъци с полицията.

Движението им, което до голяма степен е без ясно изразени водачи, първоначално искаше да бъде отменено повишение в акциза на горивата. Наред с останалите искания обаче някои протестиращи призоваха и Макрон да бъде отстранен от длъжност. В това време френският президент обяви скъпоструващи мерки в областта на данъците и възнагражденията, за да успокои недоволството на протестиращите. Демонстрациите обаче продължават.