Гледай
на живо

Футболни страсти във Франция и Хърватия

Финалистите от Мондиала бяха посрещнати подобаващо

Два дни след финалния сблъсък на тазгодишното Световно първенство по футбол еуфорията в лагерите на Франция и Хърватия не стихва. Вчера следобед двата състава се прибраха в своите родини, където бяха топло посрещнати от своите сънародници.

Световните шампиони пристигнаха в столицата Париж с полет от Москва. Веднага след кацането си на летище "Шарл дьо Гол" новите герои на френския народ се насочиха към "Шанз-Елизе", за да покажат трофея пред събралите се стотици хиляди привърженици, дошли да ги поздравят за историческия успех.

Френските национали минаха покрай плакати "Париж Ви обича", след което се качиха на автобус, на който бе изписано с големи букви "Шампиони". Дефилираха по централните улици и показаха на тълпата титлата. Тя е в ръцете на "петлите" за втори път в историята. Предишният техен триумф дойде през 1998 г. на домашния Мондиал.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит приеха националния отбор на страната на стилно тържество в Елисейския дворец. 1300 гости, сред които много подрастващи футболисти от школите на френските клубове, присъстваха на тържеството в Елисейския дворец.

В Загреб десетки хиляди посрещнаха вицешампиона Хърватия. Тимът на Златко Далич кацна на летището в столицата, а при навлизането си във въздушното пространство на страната самолетът беше съпровождан от няколко изстребителя. Контролната кула на аеропорта пък беше украсена в червено-бяло, а опънат бе и голям плакат с текст “Браво, ватрени”. Стотици обикновени фенове бяха допуснати директно на пистата, където да посрещнат момчетата на Златко Далич. Всички те скандираха "Шампиони".

Играчите раздадоха тениски на всички запалянковци, след което се качиха на открити автобуси, които да ги откарат до центъра на Загреб, където пък ги очакваха около 100 000 фенове. Заради огромния интерес рейсът с националните премина 17-те километра от летището до центъра за около 4 часа. По цялото трасе имаше редици от привърженици и това наложи автобосът да се движи бавно.