София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Г-20: хармонична обстановка, но дълбоките различия остават

САЩ и Китай пък се съгласиха да възобновят търговските си отношения

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Срещата на върха на Г-20 в японския град Осака започна в сравнително хармонична обстановка и Доналд Тръмп беше необичайно сговорчив, с изключение може би на шегата за Русия, но без същински напредък по най-конфликтните теми, между които и тази за климатичните промени, отбелязва Франс прес.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе пожела дискусиите да се проведат в големия японски крайбрежен град и да минат под знака на "красивата хармония", както се тълкува названието на новата ера "Рейва", започнала неотдавна на японския архипелаг.

В този дух Доналд Тръмп се държеше приятелски с държави, с които САЩ имат търговски спорове, посочва АФП. Той похвали "чудесните заводи", построени от японските производители на автомобили в САЩ, каза, че иска да се разбира добре с Индия и отбеляза, че Ангела Меркел е "фантастична".

Американците и японците решиха също да ускорят своите търговски преговори, особено по отношение на селското стопанство и автомобилостроенето.

За Иран, една от големите теми, предизвикващи напрежение в момента, Тръмп също искаше да внесе успокоение. "Нищо не ни притиска, имаме време" да преодолеем напрежението, каза той, макар да не беше престанал да говори за "война".

На срещата си с Владимир Путин американският президент обаче не можеше да не привлече вниманието с шегата за американските избори и Русия, крайно деликатен въпрос в САЩ. "Не се месете в изборите, г-н президент, не се месете", каза той иронично, обръщайки се към руския си колега, след като беше запитан от журналист за рисковете от такава намеса в президентските избори през 2020г., за които милиардерът републиканец започна вече кампанията си.
Редица анализатори се надяват в Осака да бъде постигнато примирие, дори и в момента, когато договарянето на голямо търговско споразумение изглежда илюзорно.

Никой или почти никой не вярва, че ще има затишие по въпроса за климата - въпрос, който поражда напрежение в средите на Г-20, след като администрацията на Тръмп реши да се оттегли от Парижкото споразумение.
"Климатът е най-трудната тема" на срещата на върха, подчертаха сътрудници на френския президент Еманюел Макрон.
Проведоха се и други знакови срещи. Руският президент Владимир Путин и британският министър-председател Тереза Мей говориха в кулоарите на форума на Г-20 в Япония. Това беше първа среща между оттеглящата се от поста Мей и Путин от 2016 г.

Според премиерската канцелария Мей е казала на Путин, че "не може да има нормализиране на двустранните отношения, докато Русия не спре безотговорната и дестабилизираща дейност, която заплашва Великобритания и нейните съюзници".

Мей е призовала Путин да бъдат освободени задържаните от Русия украински моряци, за да се успокои ситуацията с Украйна. На срещата двамата лидери са обсъдили също ядрената сделка с Иран и ситуацията в Сирия.
САЩ и Китай пък се съгласиха да възобновят търговските си преговори, а Вашингтон няма да налага нови тарифи върху китайския внос, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на Синхуа.

След срещата днес между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Осака Тръмп каза, че преговорите са "отново в ход". Той подчерта, че срещата е преминала "отлично".

Предполагаемото примирие между Тръмп и Си, които досега са демонстрирали приятелски взаимоотношения, спира протекционистичните мерки, за да даде път на нови двустранни преговори по спорните детайли, коментира АП.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е повдигнал въпроси за човешките права по време на закуската със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, заяви Белият дом без повече уточнения след срещата и я определи като "продуктивна".

"Мисля особено за това, което е направено за жените и виждам какво се случва - то е като революция в много позитивен смисъл", каза американският президент. Той похвали и саудитските усилия в контратероризма, като заяви: "Свършихте страхотна работа."