София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Гардиън“ с критична статия за шоу по Нова ТВ

Скандал с участието на Ванко 1 в реалити шоу

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Британският вестник „Гардиън“ се прицели в популярното шоу „ВИП Брадър“ по Нова телевизия, в което взе участие българският рапър Ванко 1, осъден за трафик на жени и склоняване към проституция. Случаят стигна и до Съвета за електронни медии.

След протести на защитниците на правата на жените Ванко 1 обяви своето внезапно напускане от шоуто, пише в свой материал изданието. „Гардиън“ отбелязва, че осъденият за сводничество е участвал в едно от най-гледаните телевизионни предавания, но никоя от медиите в страната не е обърнала внимание на това.

През последните дни обществената апатия, обаче, бе пробита от оплаквания от зрители и активисти в цялата страна за включването в шоуто на Иван Главчев, по-известен като Ванко 1, който е осъден през 2003 г., че е използвал наркотици, за да склони към проституция 10 жени и една непълнолетна, а след това ги е „пласирал“ като проститутки в различни страни от Европа.

Гардиън“ отчита, че предаването Big Brother е едно от най-големите телевизионни предавания в България, което има милиони зрители всяка седмица. През 2016 г. се посочва, че 30% от българските зрители гледат шоуто. От шведската компания „Модърн таймс груп“, която е собственик на Нова телевизия, са коментирали за изданието, че Ванко 1 е напуснал шоуто, но телевизията, ще промени стратегията си за подбор на участници в предаването. „Наказанието за такива престъпления е изключително сериозно и компанията нама да включва в бъдещи предавания хора с такива присъди“, се казва в изявление на шведската компания до „Гардиън“.

Вестникът посочва още, че Главчев е бил осъден на 12 години затвор през 2003 г., но присъдата му е била съкратена „само до три последователни изменения в Наказателния кодекс, извършени след присъдата му, които критиците свързват с корупцията и манипулирането на съдебната система“.

България е една от страните с най-голям трафика на хора в ЕС, според държавния департамент на САЩ. В годишния си доклад за трафика на хора българската съдебна система беше критикувана за издаването на условни присъди на хора, осъдени за трафик на хора и не направи достатъчно, за да защити потенциалните жертви, пише още „Гардиън“.

Оттеглянето на Главчев от телевизионното шоу стана след като женската група Не Си Сама – Заедно срещу насилието публикува отворено писмо, критикуващо решението да бъде поканен за участие риалитито.

Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии, коментира пред „Гардиън“, че противоречието е отражение на спадащите медийни стандарти в България, а не на отношението към жените. "Станало е тенденция да се канят престъпници по телевизията, защото българските журналисти смятат, че това е огромно постижение", казва тя.

Предстои утре Съветът за електронни медии да разгледа "Доклад на Дирекция «Специализирана администрация – НЛРПР» за осъществено наблюдение на предаването «ВИП Брадър – женско царство», включено в съдържанието на програмата на „Нова телевизия“.