София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Газпром“ преговаря за тръбопровод от Русия до Япония

Очаква се и Путин да посети страната на изгряващото слънце

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Преговорите на "Газпром" за изграждането на газопровод от Русия до Япония може да се проведе в средата на декември в Токио, съобщи японската агенция Киодо, позовавайки се на информирани източници.

Според тях знак за предстоящи преговори е посещението в Япония на водещ кадър от „Газпром“.

Същевременно се очаква руският президент Владимир Путин също да посети страната на 16 декември, по време на икономически руско-японски форум.

В Япония, все още не особено одобрявана идеята за полагане на тръбопровод за газ от Сахалин ", с оглед на високата цена на проекта и неясните перспективи за търсенето", но руската страна, както е докладвано от източниците от Киодо, настоява за гаранции от Японската банка.

"Газпром" вижда нови области на сътрудничество с японски компании
Очаква се, че газопроводът от Руската федерация да осигури стабилни доставки на газ за Япония. Японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията, е проверило интереса на японските компании.

Поставянето на газопровод ще осигури известни предимства, като по-ниска цена. Според японския парламент и експерти се чуват гласове в подкрепа на изграждането на тръбопровода, въз основа на необходимостта от диверсификация на енергийните доставки.

Киодо все пак установи, че изграждането на газопровод от Русия до Япония не е включена в списъка на 30-те проекта, които са приоритет за сътрудничество, и наскоро са проучени в Москва с участието на министъра на икономиката, търговията и индустрията Хирошиге.