София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Герджиков: Радев не мотивира отказа си за Гешев

Дори и ВСС да прегласува решението си, резултатът ще е същият

4 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

„Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише – заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила“ – такъв бе коментарът на експредседателят на парламента и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков във връзка с върнатото от държавния глава Румен Радев решение на Висшия съдебен съвет за избор на Иван Гешев за главен прокурор.
Проф. Герджиков подчерта, че законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, а може и да не се осъществи, но това е личен избор на министъра.
Според проф. Герджиков, няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си, но по мнението му след категоричното гласуване на висшите магистрати първия път резултатът ще бъде същият
На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд по тази тема, при положение, че вече се е произнесъл, проф. Герджиков заяви, че това би било „удар във въздуха“.