Гледай
на живо

Гладната стачка в подкрепа на Иванчева продължава

Привърженици на арестуваната кметица търсят обществена подкрепа

Гладната стачка в подкрепа на Иванчева продължава Пети ден  продължава гладната стачка на бившия пр на столичния район "Младост" Петър Кърджилов ... thumbnail text

Пети ден  продължава гладната стачка на бившия пр на столичния район "Младост" Петър Кърджилов и на негови съмишленици. Това оповестява самият Кърджилов в свой пост в социалната мрежа фейсбук.

 
Причината за протеста е настояването на гладуващите съдът  да пусне под домашен арест бившата кметица на района Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. 
 
Припомняме, че в средата на октомври специализираният наказателен съд замени най-тежката мярка спрямо двете "задържане под стража" и им позволи да се приберат в домовете си, но след протест от страна на прокуратурата втората  инстанция  отмени домашният арест и върна и двете зад решетките.
 
В статията си във Фейсбук Кърджилов определя аргументите на апелативните съдии, с които оставят Иванчева в ареста като "болшевишки" и прави сравнение с отношението на магистратите спрямо другият подсъдим по делото Петко Дюлгеров, който вече от 10 дни е в дома си.
 
В текста си бившият ръководител на пресцентъра на район "Младост", описва и менюто си, както и  физическото си състояние, вследствие на гладуването си:
 
"Не чувствам толкова глад, колкото леко замайване и намаляване на физическата и менталната ми сила. Ръцете и краката изстиват по-бързо, затова нося с мен термос с гореща вода. Дневното ми меню в тези 5 дни се състои от: 2,5-3 л. топла вода, половин лимон, една лъжица мед, една лъжица зехтин и таблетка комбинирани витамини. Свалих четири килограма. Имам сила да пиша писма,да шофирам, да излизам на протести."
 
Кърджилов прави аналогия в текста си и между своето състояние и това на арестуваните Иванчева и Петрова.
 
"Представете си какво е да не се храните 5 или 10 дни - на същия режим като нас. После си представете какво е да сте затворени за 5-10 дни във влажна и мръсна килия два на два метра с аварийно осветление и да виждате само един фрагмент от външния околен свят (тесния двор на ареста) само за един час на денонощие. А сега си представете последното, но че сте набедени и невинни като Иванчева и Петрова и сте в тази килия вече седми месец, без да можете да прегърнете най-близките си хора."
 
Способността за такава представа бившият пр определя като емпатия, която по думите му липсва в обществото ни, което водело и до липса на свобода и справедливост. Като обяснява  причините за тези липси така: "понеже всеки гледа предимно собствения си задник и тези на най-близките си, вместо да излезе на протест за освобождаването им, жените които посмяха да се опълчат на държавата-мафия ще гният и боледуват там в килията!"
Кметът и зам. кметът на Младост настояват да прекратим гладната стачка. Утре ще бъдем на свиждане при двете.
 
В края на поста си Кърджилов призовава започнатата гладна стачка от съмишлениците на Иванчева да бъде подкрепена от още хора и допълва, че утре му предстои свиждане с двете задържани.