София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горанов: До 2021 ще има още смени на министри

Финансовият министър коментира новите министри в кабинета

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Новите министри ще се справят със задачите, които ще им бъдат възложени, а от управлението си тръгват едни опитни кадри. Това посочи пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов по повод рокадите в кабинета.

Припомняме, че премиерът Борисов предложи Александър Манолев за нов транспортен министър, на мястото на Ивайло Московски. Мястото на вътрешния министър Валентин Радев ще заеме настоящият главен сектретар Младен Маринов, а Петя Аврамова е предложена за регионален министър на мястото на Николай Нанков.

„Промяната в правителството може да стане във всеки един ден. Самоцелното стоене на постовете не е полезно нито за тези, които ги заемат, нито за обществото. Аз съм сигурен, че до 2021 ще има още смяна на министри, никой не е застрахован, освен премиера, защото с него си тръваме всички“, каза Горанов.

Той обаче отбеляза, че не трябва много лесно да се дават кадрови жертви, „защото качествените хора не са безкрай, а също така се създава и усещането, че всеки може да бъде лесно похарчен“. „Но в случая, при такъв вида трагедия, действията на премиера са удачни“, смята финансовият министър.

Горанов коментира и случаите с Арабаджиеви и Миню Стайков. Той отблеза, че за никой не е тайна, че в страната ни има сива икономика, макар че в последните години тя пада под 30%. „Имайки сива икономика, практика в цяла Европа е да се краде ДДС“, подчерта министърът.

В заключение Владислав Горанов обяви, че финансовите сметки в момента излизат на плюс и от 1 януари 2019 година е възможно увеличение на доходите в бюджетната сфера.