София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горбачов: Русия и САЩ се готвят за война

На 30 секунди сме от сблъсък, предупреди бившият президент на СССР

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Когато станах ръководител на СССР през 1985 година, при срещите си с хората разбрах кое ги тревожи най-много.

Направете всичко, но да няма война, казваха те. Това пише в Time Михаил Горбачов. Според него, постигнатото тогава от него и Роналд Рейгън в сферата на разоръжаването днес е застрашено.
„Разработената от администрацията на Доналд Тръмп Стратегия за национална сигурност насочва към разработването на нови, по-гъвкави ядрени оръжия. Това означава, че такива оръжия могат по-лесно да бъдат използвани в конфликт. Владимир Путин в обръщението си към Федералното събрание на Русия обяви, че страната разработва нови оръжия, които нито една друга държава не притежава. Това е опасно“, пише бившият съветски лидер.
Той припомня, че символичният Часовник на Страшния съд е вече на 30 секунди от фаталното събитие-ядрена война и глобална катастрофа. Последнитя път, когато е имало такова ниво на опасност е през 1953 година.
Затова Горбачов призова извънредно свикване на ООН или на Съвета за безопасност на равнище държавни глави и обсъждане на създалата се опасна ситуация и опасността светът да попадне в глобална катастрофа.
„Действията на двете държави изглеждат все повече като подготовка за реална война. Нужен ни е диалог и използване на интелектуалния потенциал на света за стабилизиране на обстановката“, казва Горбачов.
„Няма съмнение, че по-голямата част от хората както в Русия, така и в Съединените щати ще се съгласят, че войната не може да бъде решение на проблемите. Могат ли оръжията да разрешат проблемите на околната среда, тероризма или бедността? Могат ли да решат вътрешни икономически проблеми?“, завършва Горбачов.