София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Готова е процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Предстои внасянето й в парламента

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“ е готова. Това обяви пред журналисти в Министерски съвет енергийният министър Теменужка Петкова. “Предвижда се една такава процедура като избора на инвеститор да продължи в рамките на 12 месеца. Нашата цел е да ревизираме проекта и да гарантираме нашата енергийна сигурност, проектът да бъде финансово и икономически жизненоспособен”, обясни тя.

След като моделът бе обсъден в Министерски съвет, правителството възложи на Петкова да представи процедурата за избор на инвеститор пред парламента. “Това ще направя в първия момент, в който бъда повикана при народните представители“, обясни енергийният министър.

По думите ѝ предстоят 9 етапа и ако всички те бъдат преодолени до една година, то последният етап ще е свързан с подписване на акционерно споразумение в случай че в хода на преговорите е постигнато съгласие между отделните потенциални акционери.

Петкова определи и основният приоритет в енергийната политика на правителството – темата за

източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

„Един от проектите, който е ключов не само за България, но и за целия регион, това е интерконекторът Гърция-България. По отношение на този проект ние имаме сключен договор с азербайджанската компания СОКАР за доставка на 1 милиард кубични метра газ от 2020 година. До този срок ние трябва да сме изградили интерконектора Гърция-България. Той трябва да е въведен в търговска експлоатация, за да можем да разчитаме именно на тези количества“, обясни още министърът.

Тя допълни, че се обсъжда и възможността за доставката на природен газ от Румъния. Осве това страната ни разчита и на местен добив, като проучвания се правят в Черно море.