Гледай
на живо

Гръцки медии обвиниха Турция за пожарите

„Чуждестранни сили“ са обвинени в „дестабилизиране на Гърция“

Гръцките медии публикуваха конспиративни теории, според които Турция може да стои зад смъртоносните пожари от миналата седмица в района на Атина, съобщи „Хюриет Дейли мейл“.

Атинският всекидневник „Елефтери Опа“ пише днес, че "някои кръгове, близки до гръцкото правителство, разпространяват теория, според която турските агенти са използвали руска технология, за да подпалят пожар в региона на Мати, където се подвизавали осем бивши турски военни, обвинени от Анкара в опита за преврат през юли 2016 година“

Гръцкото издание добавя, че това може да бъде и фалшива новина, измислена от американците, за да обвини Турция, "защото стана твърде близка с Русия".

Турският вестник "Хюриет" отрече твърдението на медията от Гърция. "Това е поредната теория на конспирацията, чието лансиране има за цел да отклони вниманието на гърците от вътрешните проблеми на страната им", коментира изданието.

Най-смъртоносният пожар в Гърция започна преди седмица в крайбрежния курорт, който е на 30 километра източно от Атина, а премиерът Алексис Ципрас бе атакуван от опозиционни партии заради действията на правителството по време на бедствието, при което загинаха над 90 души, а стотици бяха ранени

Другите конспиративни теории, цитирани от гръцките вестници на 31 юли, също обвиняват "чуждите сили" за огъня. Според вестник Kontra огънят е резултат от "организиран план за дестабилизиране на Гърция".

В същото време уебсайтът Attikanea обвини НАСА, че е започнала пожара, използвайки "лазерните си спътници", Мегас Филипос, друг уебсайт, съобщи, че "американците използват енергийни оръжия тип DEW срещу Гърция".

А връх на всички тоеории взема тази на един гръцки духовник, който твърди, че огънят е божествено наказание "защото Ципрас е атеист".