София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гръцкият премиер с историческа визита в Северна Македония

Министрите и бизнес мисията ще придружават Ципрас

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на официално посещение в Северна Македония, съобщава Атинската информационна агенция.
На 1 март Ципрас информира, че "ще посети Скопие през следващите месеци" и това ще бъде първото официално посещение на гръцкия премиер в Северна Македония. По-рано такова посещение беше невъзможно поради разногласия относно името на съседната страна.
По време на посещението се планира да се проведе Върховен съвет за сътрудничество на Гърция и Северна Македония и да се подпишат двустранни споразумения за сътрудничество в няколко области на икономиката.
Министрите и бизнес мисията ще придружават премиера.
Представители на повече от 70 гръцки големи и малки компании в енергийния, строителния, промишления, хранително-вкусовия и високотехнологичния сектори вече проявиха интерес към участие в мисията, тъй като смятат, че в съседната им страна съществува сфера на техните бизнес дейности по инвестиране.
Атанасиос Саввакис, председател на Северногръцката индустриална асоциация, заяви, че ще участва в мисията в Скопие и че с него ще дойдат представители на около 35 строителни компании, фирми за производството на храни, винопроизводството, инфраструктурата и енергетиката.
Някои предприемачи в Северна Гърция отказаха да придружат Ципрас в Скопие като знак за несъгласие със споразумението за преименуване на съседната страна в Северна Македония.
Атина и Скопие подписаха споразумение на 17 юни 2018 г. на брега на Преспанското езеро, което беше наречено Преспански договор. Той решава дългогодишен спор за името и отваря пътя на Скопие към НАТО и ЕС. Актът беше но критикуван както в Гърция, така и в самата Македония, която вече е известна като Република Северна Македония.