Гледай
на живо

Гуайдо получи съдебна забрана да напуска Венецуела

Съдът блокира банковите сметки на опозиционния лидер

Гуайдо получи съдебна забрана да напуска Венецуела Венецуелският върховен съд забрани на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за пр... thumbnail text

Венецуелският върховен съд забрани на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за президент,  да пътува извън пределите на републиката и блокира достъпа му до банковите му сметки. Това съобщи във вторник в съдебната инстанция в Twitter, предаде ТАСС.

„Върховният съд, в своето решение № 1 от 29 януари, постанови следните мерки срещу Хуан Херардо Гуайдо Маркес: забрана за напускане на страната без разрешение до приключване на разследването, забрана за продажба на активи, както и блокиране на достъпа и замразяване на банкови сметки и/или или други финансови инструменти на територията на Венецуела ”, се казва в изявлението на съда.

По-рано главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб обяви началото на предварително разследване срещу Гуайдо. Според него, разследването е свързано с "актове на насилие, настъпили в страната от 22 януари". В отговор на това Съединените щати заплашиха режима на Мадуро със "сериозни последици за онези, които нараняват опозиционния лидер Гуайдо".

Междувременно 14 страни от Латинска Америка и Канада, обединени в така наречената Група от Лима, се обявиха против всякаква военна намеса във Венецуела за свалянето от власт на президента Мадуро.

Според Службата на комисаря на ООН за правата на човека най-малко 40 души са загинали при протестите от 22 януари във Венецуела.