София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЪРЦИЯ ПРИЕ ВТОРИЯ ПАКЕТ РЕФОРМИ

ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ТРЕТА СПАСИТЕЛНА ПРОГРАМА МОГАТ ДА ЗАПОЧНАТ В ПЕТЪК

9 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Парламентът в Гърция одобри и втория пакет от мерки за реформи, които бяха условие за стартиране на преговори с международните кредитори.
Новият закон предвижда промени в гражданско-процесуалния кодекс, които са насочени към продължаващите преговори, мерки за продажба на търг на недвижими имоти на тези, които са длъжници по ипотечни кредити, а също така и обединяване в законодателството на Гърция на директивите на ЕС за стабилизиране на финансовите институции.
Ако отново се стигне до банкова криза първите потърпевши ще бъдат акционерите. Законът за банките осигурява депозитите до 100 000 евро, а вложителите с активи повече от 100 000 ще имат възможността да участват в рекапитализиране на финансово затруднената институция.
За новия документ гласуваха 230 представители на гръцкия парламент, 63 се обявиха „против“, а петима се въздържаха.
Премиерът Алексис Ципрас беше подкрепен от проевропейската опозиция след бунт в радикалната партия СИРИЗА. Преди гласуването той призна, че са били допуснати грешки, но изрази и своята гордост пред депутатите, че се е борил за основните интереси на Гърция, като опрощаването на дълга. Ципрас заяви, че ще работи за справедливото въвеждане на реформите.
Припомняме, че на 16 юли парламентът в Атина прие първия пакет мерки за реформи.
Министърът на финансите Евклидис Цакалотос заяви, че с приемането на двата закона в петък могат да започнат преговорите с кредиторите на страната за трета спасителна програма за Гърция, която ще е на стойност от 86 млрд. евро. Най-вероятно те ще приключат до 20 август.