София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гъвкава отсрочка за Брекзит

Мей разполага с повече от 6 месеца

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Великобритания ще остане държава-член на Европейския съюз до 31 октомври тази година. Това е с четири месеца повече от отсрочката, която Мей поиска от Брюксел - 30 юни.
"До края на този период Великобритания ще има и възможността изцяло да отмени Брекзит", коментира Туск. През тези месеци Тереза Мей трябва да да набере парламентарно мнозинство за сделката за развода, която сключи миналата година.
Мнозина европейски лидери искаха по-голямо удължаване - до края на годината или дори до март догодина, но френският президент Еманюел Макрон е оказал твърда съпротива по време на срещата, което в крайна сметка е наложило да се направи компромис. Макрон е поставил под съмнение способността на Мей да убеди парламента да подкрепи сделката й и е заявил, че по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците.
Лидерите на ЕС ще направят оценка на ситуацията отново на редовната си среща на 20-21 юни. Дотогава Великобритания може да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия.
Обединеното кралство се нуждае от отлагане на Брекзит, за да избегне хаотично излизане от ЕС, от каквото никой няма интерес, заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата.
По време на отсрочката Великобритания ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения.