Гледай
на живо

Хиляди на протест срещу корупцията в Румъния

Над 3000 души се събраха на площад в Букурещ

Хиляди на протест срещу корупцията в Румъния Повече от 3000 протестиращи се събраха на централния площад "Виктория" в румънската столица Букурещ ... thumbnail text

Повече от 3000 протестиращи се събраха на централния площад "Виктория" в румънската столица Букурещ срещу корупцията на управляващите в страната. По време на протеста демонстрантите бяха с включено осветление на мобилните си телефони.

Правителството получи обвинение от правния консултант Ирина Панзару, че иска да превземе правосъдната система след опита за смяна на главния прокурор. Тя изрази притеснението си, че постепенно се върви към диктатура и това е неизбежно.

На същият площад в събота вечер над 100 000 души взеха участие в протест срещу "злоупотребите в съдебната система в страната", организиран от управляващата коалиция в Румъния . Сред присъстващите бяха румънския премиер Виорика Дънчила и няколко министри от нейния кабинет. На протеста бяха забелязани огромни транспаранти с надписи "Стоп на сталинистките процеси" и "Искаме правосъдие, а не политическа полиция".