Гледай
на живо

Холивудският продуцент Харви Уайнщайн обвинен в сексуално насилие

Полицията в САЩ и Великобритания започна разследвания

Американската и британската полиция започнаха разследвания срещу филмовия продуцент Харви Уайнщайн заради обвинения в сексуално насилие.

Харви Уайнщайн е американски филмов продуцент и бивш филмов режисьор. Той основава филмовата компания Miramax, която продуцира няколко популярни независими филма, сред които и „Криминале“.

Нюйоркската полиция разследва обвинението от 2004 г. и преглежда дали има допълнително подадени жалби. Полицията в Лондон пък е получила обвинение за сексуално насилие в района на Лондон през 80-те години.

Уайнщайн недвусмислено отрече всички обвинения в секс, който не е бил по взаимно съгласие.

Разследванията започнали след като все повече жени започнали публично да обвиняват Уайнщайн за неподходящо поведение, сексуален тормоз или нападение.

Американската актриса Роуз МакГоуан написа в Туитър, че е била изнасилена от Уайнщайн.
Три други жени вече обвиняват Уайнщайн в изнасилване, според статия за разследването в списание Ню Йоркър.

Британската актриса Кейт Бекинсейл е една от последните, казвайки, че се е срещнала с него на 17-годишна възраст в хотел "Савой" в Лондон. Звездата на Underworld написа в Инстаграм, че Уайнщайн й е казал да отиде в стаята си, където я посрещнал по хавлия. "След като отказах алкохола, обяснявайки му, че съм на училище на сутринта, аз си тръгнах, притеснена, но невредима. Няколко години по-късно той ме попита дали се е опитал да ми напарви нещо на първата ни среща. Тогава си дадох сметка, че той дори не може да си спомни дали ме е нападнал или не", каза тя.

Британската актриса и модел Кара Делавин също заяви, че се е опитал да я целуне, когато си е тръгвала от хотелска му стая. Ема Томпсън сподели пред BBC, че Уайнщайн я тормозел, тъй като неговата компания Мирамакс е държала правата върху филма й "Нани Макфий". Американската актриса Джейн Фонда заяви, че предполагаемите му жертви не са излезли по-рано, защото Уайнщайн е могъщ и защото се страхуват."Повечето от тези жени са на по 20 години, уязвими. Страхуват се, че ако кажат или направят нещо против него, това ще разруши кариерата им” - каза Фонда .