Гледай
на живо

Хорст Зеехофер остава лидер на ХСС

За него гласуваха 83 % от делегатите на партийния конгрес

Хорст Зеехофер остава лидер на ХСС Хорст Зеехофер беше преизбран за лидер на Християнсоциалния съюз. Партията е баварски клон на Христи... thumbnail text

Хорст Зеехофер беше преизбран за лидер на Християнсоциалния съюз. Партията е баварски клон на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел.

Въпреки че получи около 83 % от гласовете на делегатите на партийния конгрес, това е най-слабият резултат на Зеехофер, откакто за първи път оглави партията през 2008 година.

След относително слабите резултати на федералните избори през септември Зеехофер отстъпи премиерския пост на по-младия си съпартиец Маркус Сойдер, но продължава да бъде силната фигура в партията и в Бавария.

Междувременно социалдемократите, водени от Мартин Шулц, взеха решение да започнат преговори с блока на Меркел за голяма коалиция.

Очаква се разговорите да започнат още следващата седмица. Ако и този опит за формиране на мнозинство в Бундестага пропадне, има два варианта – Меркел да състави правителство на малцинството, или да бъдат насрочени нови избори.