Гледай
на живо

Хърватският премиер посрещна Борисов

Двамата обсъдиха темата за Западните Балкани

„17 май ще остане в историята“ – с тези думи министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович посрещна премиера Бойко Борисов, който пристигна на посещение в Загреб. Фокус в разговорите между Борисов и Пленкович е поставен върху сближаването със страните от Западните Балкани и осигуряването на непрекъсваемост на процеса, започнал в София.

Премиерът Борисов припомни, че ангажираност по темата е заявена от Австрийското   председателство, което ще поеме щафетата от Българското през втората половина на годината, и благодари за организирането след две години от Хърватия на нови разговори в софийския формат. Борисов изрази удовлетворението си, че Европейският съюз е разбрал, че Балканите не бива да остават изолирани, а държавите членки да са единни в позициите си и да не допускат конфликт в региона.

Хърватският министър-председател поздрави Борисов за начина, по който България изпълнява своето председателство на Съвета на ЕС и реализира приоритетите от програмата си.

Министър-председателят Бойко Борисов е на двудневно официално посещение в Хърватия и Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба.

В хърватската столица премиерът Бойко Борисов откри паметник на Иван Вазов в парка Бундек. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия. Заедно с българския-министър председател в церемонията по откриването на паметника взе участие и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес, в Киев, министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси.

Утре премиерът Борисов ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.