София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И Домусчиев?

КОЛИ С БУРКАНИ И ПОЛИЦЕЙСКИ ЕКИПИ ПРЕД ОФИС-СГРАДАТА НА БИЗНЕСМЕНА

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Зрител на „Евроком“ сигнализира за масирано полицейско присъствие пред офис-сградите на Кирил Домусчиев в елитния столичен столичен квартал Изток. Екипът ни реагира светкавично и видя пред комплекса „Есте“ на Домусчиев два полицейски автомобила, три необозначени лимузини и няколко полицейски мотора висок клас. Оказа се, че цялата тази мощна охрана е заради външната министърка Екатерина Захариева, която обядва в суперлуксозния ресторант „Есте“, собственост на бизнесмена.

Камерата на „Евроком“ запечата и момента, когато Екатерина Захариева се разделяше със своя гост – външния министър на Швейцария Игнацио Касис. Компания им правеше дългогодишната посланичка на България в Швейцария – Меглена Плугчиева. Остава да гадаем какви са причините този работен обяд да се проведе точно в комплекса на Домусчиев, и то в суперлуксозен ресторант, чийто дизайн /по наша неофициална информация/ е на съпругата на Домусчиев.

По-рано в на брифинг във Външно министерство швейцарският външен министър заяви, че страната му дава много висока оценка на председателството на България на Съвета на ЕС, особено по въпроса за Западните Балкани. На работна среща двамата дипломати – Захариева и Касис са обсъдили възможностите за разширяване на търговските отношения между двете страни. Стана ясно още, че се подготвя споразумение между България и Швейцария за опазване на културните ценности, което ще стане факт до края на годината. Министър Игнасио Касис подчерта, че един от най-важните инструменти за сътрудничеството с България е така наречения „инструмент за развитие“, като делът на България в тази помощ е 76 милиона швейцарски франка. Министър Захариева уточни, че първият транш завършва през 2019 г. и сега в Швейцария се водят преговори за създаване на втори такъв фонд за следващите 10 години, с акцент върху професионалното образование. България е важна страна за Швейцария по отношения на връзките на Швейцария с ЕС", коментира швейцарския първи дипломат.