София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И кметът на Несебър с обвинение

Николай Димитров и още четирима ще отговарят за купуване на гласове

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кметът на Несебър Николай Димитров и още четирима души - кандидати за общински съветници и кандидат за кмет на Свети Влас се сдобиха с обвинения за купуване на гласове.
 
Припомняме, че те бяха задържани още във вторник, като според разследващите те са създали организирана престъпна група още в края на месец август на територията на морския град, с цел търгуване с гласове за предстоящите местни избори.
 
Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева уточни, че в хода на разследването са събрани много доказателства, разпитани са свидетели, 7 от които са дали показания и пред съдия.
 
„Извършени са обиски на 19 адреса, като са иззети множество веществени доказателства - пари, тефтери, настолни компютри, мобилни телефони, списъци със саморъчно написани имена на гласоподаватели както и книжа с белезите на агитационни материали. По делото са взети и записи от камери за видеонаблюдение“, обясни още  Милева.
 
Според разследващите организираната престъпна група е имала намерение да плати по 100 лева на избиратели, като 70 000 лв. бил бюджетът, който управникът на града, заедно с четирима общински съветници, подготвили, за да си подсигурят следващ мандат чрез купуване на гласове.