София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

И Нанков е "безвъзмезден ползвател" на жилище

Зам.-министърът отговори: Не се притеснявам

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

И бившият регионален министър Николай Нанков се оказа „безвъзмезден ползвател“ на жилище, също като финансовия министър Владислав Горанов. Разследване на вестник „Дума“ разкрива, че дамата, предоставила жилище на Нанков е бивша негова съдружничка.

Зам.-министърът на регионалното развитие, също като министър Владислав Горанов, се оказа, че живее безвъзмездно в апартамента си от 2011 г. Негова благодетелка е Тодорка Сотирова - дългогодишна семейна приятелка, която в замяна на апартамента ползва безплатно част от къщата на Нанков в курортното селище Априлци.

Оказва се, че Сотирова е майка на успешната предприемачка Елка Сотирова-Владимирова, която е била управител и мажоритарен собственик на фирмата "Африт" ООД, в която първоначално съдружник е майката на Николай Нанков - Валя, а от 2008 до 2009 г. и самият бивш регионален министър, който после прехвърля дяловете си на свой земляк.

През последните години "Африт" е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и е неизменен изпълнител или консултант на фирми, работещи по обществени поръчки. Интересно е, че освен в Ловешка област реализира дейности и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др., сочи разследването на „Дума“.

От своя страна внукът на "дългогодишната семейна приятелка" - Васил Владимиров, е собственик на две фирми, регистрирани със седалище в имота на ексминистъра в град Априлци, но с адрес за кореспонденция - апартаментът в Драгалевци. Там пък директно е регистрирана третата му фирма "Медиаблистър" ЕООД, която е сред изпълнителите на проекти по линия на Европейския фонд за регионално развитие и има разрешение да търгува с цветни метали от 2017 г.

И двете фирми - на майката и на сина, не кандидатстват, а са изпълнители по проекти с европейски средства.

След своето разследване ДУМА задава публично следните въпроси:

Има ли и имал ли е екс регионалният министър и сегашен заместник-министър Николай Нанков или членове на неговото семейство общ бизнес със "семейната приятелка" Тодорка Сотирова или нейни близки?

На домашния му адрес (апартамента, предоставен безвъзмездно от Сотирова) регистрирани ли са търговски дружества и знае ли той за това?

На адреса в гр. Априлци, където е дарената му от родителите къща, развиват ли дейност търговски дружества и свързани ли са със "семейната приятелка" или нейни роднини?

Изпълняват ли някои от тези дружества дейности по европроекти и обществени поръчки?

Отговорът на зам.-министър Николай Нанков не закъсня.

Защото винаги съм бил на страната на истината, както и защото съм откровен по природа, без всякакво притеснение реших да не мълча, а да дам информация по въпросите, които от известно време витаят в публичното пространство“, написа в профила си във Фейсбук ексминистърът.

Той подчерта, че всички отговори са отдавна в съответните регистри и нито един от тях не го притеснява.
„Надлежно съм декларирал свързаност с физическото лице, с което преди 9 години сме били съдружници, както и това е упоменато в декларациите при проучванията, правени ми във връзка с достъп до класифицирана информация. Въпреки че бизнесът на бившата ми съдружничка няма връзка с проекти, управлявани от МРРБ.
1. Не, нямам общ бизнес с Тодорка Сотирова или нейни близки.
Да, член на моето семейство, а след това и аз, съм имал общ бизнес с близка на Тодорка Сотирова в далечните вече 2008 – 2009 г., когато съм бил далеч от политиката и публичния живот.
2. На адреса на апартамента, част от който ми е предоставен безвъзмездно от Сотирова, има регистрирано едно дружество и знам за това.
3. На адреса в гр. Априлци, където е родната ми къща, прехвърлена ми през 2017 г., са регистрирани две дружества, свързани с роднина на „семейната приятелка“, които не развиват дейност, видно от публикуваните годишни финансови отчети на електронната страница на Агенция по вписванията – търговски регистър на адрес www.brra.bg, която е публична и всеки може да направи справка относно тези обстоятелства.
4. Предвид справката в търговския регистър и очевадната липса на каквото и да било дейност, следва логично въпросните дружествата, регистрирани на двата адреса в гр. Априлци, да не изпълняват дейности, включително и по европроекти и обществени поръчки. След направена справка същото важи и за дружеството, регистрирано на адреса в гр. София
На критиците си ще кажа, че нямам абсолютно никакви нарушения, които да са в разрез със закона или с морала. Вечер спя спокойно и пожелавам на всичките си „доброжелатели“ да са в същия мир със себе си и съвестта си.