Гледай
на живо

И Светият Синод срещу Истанбулската конвенция

Отричала основни библейски истини и противоречала на вярата

И Светият Синод срещу Истанбулската конвенция Православната църква се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция. Светият Синод разпрост... thumbnail text

Православната църква се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция. Светият Синод разпространи позиция, в която се казва, че приемането на конвенцията ще доведе до „морален разпад“ и „психофизическо унищожаване на човека“.

„Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си“, пишат в позицията владиците.

Според тях Конвенцията отрича основната библейска истина за сътворяването на човека.

"И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори", припомня текста от Светото писание Синодът.

„Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система! Призоваваме българския народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!“,  се казва още в позицията.