София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Яне Янев: Кметът на Сандански се държи като адвокат на Манолев

Разкрих апартамента на Цветанов, срещу мен се надигна вой

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В студиото на Би Ти Ви лидерът на РЗС Яне Янев обясни позицията си за корупцията по високите етажи на властта и скандалите "Апартаментгейт" и "Терасагейт".

Като общински съветник от Сандански той коментира подробно и казуса с "къщата за гости" край града на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. 

Пред водещия Янев уточни, че отдавна не се е появявал на телевизионните екрани заради бурния обществен и политически резонанс, който предизвиква всяко негово разкритие. 

"Трудно се говори истината", каза той, и допълни, че "няма да ми стигнат 3-4 часа телевизионно време, за да осветля всичко за корупицята по високите етажи на властта". 

Той е на мнение, че в разследването на корупционните практики по света се е наложила тенденцията за ненамеса на човешки фактор, а не като у нас - КПКОНПИ да раследва самата себе си, и даде пример как се провеждат такива разследвания в Израел.

Лидерът на РЗС припомни, че именно той е осветлил още първата апартаментна афера на Цветан Цветанов, но тогава "срещу него се надигнал вой, а не срещу Цветанов".

Впоследствие по думите на Яне Янев, шефът на НАП започнал да имитира разследване на доходите на Цветанов, за да се види с какви пари е закупил тези имоти, но проверката приключва, когато го прпавят депутат от ГЕРБ. 

Преди няколко дни Янев изпрати отворено писло до кмета на Сандански Кирил Котев, в което твърди, че той "действал като адвокат на Алекснадър Манолев". 

Яне Янев потвърди пред Би Ти Ви предложението към кмета на курортния град, изразено в писмото му, да се проведе открито заседание в тази "къща за гости" на ЕТ „Агротерейд – Ана Димитрова“ в месттостта Чинар куши, за да се докаже, че тя наистина е общинска собственост, а не частно владение.

Той напомни какво е казал Котев на 17-и април пак в студиото на Би Ти Ви и го нарече "жалък опит да се защити незащитимото", което жителите на Сандански наричали "безобразия". 

„Значи, ходил съм при хора, които са туристи и при Александър Манолев, ходил съм и при други хора които са били в къщата и съм се виждал с тях “, цитира Янев.  

Лидерът на РЗС добави и че е искал от кмета на града да предостави точен адрес и телефон на тази "мистериозна къща", за която, подчерта той, само "Котев е знаел как се правят резервации". .

Той оспори твърденията на Кирил Котиев, че къщатата е действала "като туристически обект" и е плащала дължимите 50 стотинки на нощувка за легло. 

Според Янев изобщо не било ясно какви постъпления е получила община Сандански за последните 4 години от този имот и какви данъци от него са влезли в хазната.

Един от големите въпроси на Яне Янев е "дали са спазени процедурите по ЗУТ за трасето на минералната вода от сдружението “Аква-Спартак” с членове фирма “Профстрой”, фирма “Едиа” и ЕТ “Агротрейд – Ана Димитрова”?", като допълни, че не е ясно "дали са давани предписания от общината при преминаването на тръбопровода през терени общинска собственост".

Янев обеща, че ще потърси изчерпателен отговор и на въпросите каква е реалната сума, която е платена за този тръбопровод и кой е платил асфалтовата настилка пред "къщата за гости" в Чинар куши.

За него друг голям въпрос, на който клетът на града трябва да отговори задължително, е какъв е бил съставът на комисията за общинска експертна оценка на туристически обекти, която е посетила въпроосния имот и с какви мотиви го е категоризирила.

Лидиерът на РЗС посочи, че засега няма да отправя конкретно питане към кмета за "луксозните лимузини пред къщата", но жителите на Сандански се вълнували и от тях.