София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИД със заплахи към премиерите на Франция и Белгия

Причината – атентатите в Брюксел и Париж

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Терористите от „Ислямска държава“ са разпространили нови записи, в които заплашват премиерите на Франция Манюел Валс и Белгия Шарл Мишел във връзка с атентатите в Брюксел и Париж, съобщават белгийски медии.

Във видеозаписа се вижда Брахим Абдеслам, който се самовзриви през ноември в Париж. На кадрите той казва: "Това е подарък за френския президент Франсоа Оланд" и стреля с автомат в стена. Фонът, на който са заснети кадрите, напомня за други подобни записи, правени в тренировъчни лагери на Ислямска държава в Сирия.В записа е показана невиждана досега снимка на Мохамед Белкаид, определен като "непоколебим брат". Белкаид бе застрелян от снайперист през март в квартал "Форе" в Брюксел, четири дни преди атентатите в белгийската столица. Следствието доказа, че той е бил един от двамата джихадисти, направлявали по телефона от Брюксел шахидите, ударили Париж на 13 ноември.