София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Илияна Йотава се срещна с българи в Братислава

Тя е на 4-дневно пътуване по стъпките на братята Кирил и Методий

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на 4-дневна обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Пътуването по стъпките на двата братя показва на европейските партньори откъде е тръгнало нашето духовно начало, смята тя.

В Братислава Йотова се срещна с представители на българската общност. Тя каза пред българи в словашката столица, че има амбицията да бъде създаден международен институт за българския език по примера на страни като Франция и Испания.

По думите й това може да помогне за изучаването на родния език и запазването на традициите и културата на българските общности зад граница.

Продължава работата по изграждането на интернет платформа, на която българите в чужбина да поставят своите въпроси, коментира вицепрезидентът.

Йотова отбеляза, че има над 400 български неделни училища по света, но все още не могат да бъдат решени проблемите с техните сертификати.