София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Independent: Британците не искат Брекзит без сделка

Вестникът с проучване за плана на Борис Джонсън

4 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Британците не искат Брекзит без сделка на 31 октомври, сочи допитване на вестник The Independent. Отговорите на гражданите на Великобритания в анкетата подкопават претенците на Джонсън, че има обществена подкрепа за плана си за Брекзит.

Само 34% от запитаните отговарят, че искат министър-председателят да изпълни обещанието си да осъществи Брекзит до 31 октомври, ако това е нужно. 49% ообаче настояват той да забави или да отмени изцяло излизането на страната от структурите на ЕС, или да проведе нов референдум.

Анкетата също така показва, че обществеността на острова не смята, че премиера може да се споразумее със съюза за нова сделка, като само 19% от попитаните са на мнение, че това е възможно.

Освен това, според анкетираните, Брекзит трябва да бъде поверен на парламента, вместо той да бъде изключван от преговорите.

Консервативният депутат Гуто Беб се изказа по повод допитването, като заяви, че Джонсън няма подкрепа за Брекзит без сделка и никога не е имал.

„През 2016 Борис Джонсън обеща по-добра сделка от сегашното ни споразумение с ЕС. Защо той не може да изпълни това обещание, вместо да осъществява катастрофален безмандатен Брекзит без сделка?“, допълни той.

Лидерът на либерал-демократите, Джо Суинсън, също се изказа срещу подобно развитие на обстоятелствата.
„Както показва анкетата, не само, че липсва обществена подкрепа за това, но също е и невероятно безотговорно за всяко правителство, да преследва нещо, което ще доведе до загуба на работни места, щети на икономиката ни и ще удари нашите обществени услуги. ", заяви тя.