София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Индия сваля статута на Кашмир

Вече няма да бъде щат

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Индийският министър – председател Нарендра Моди задвижи процедурата по отнемане на щатския статут на Кашмир. Решението не е гласувано в нито една от двете камари на индийския законодателен орган, но е представено като президентски указ с подписа на държавния глава.

Министърът  на вътрешните работи Амит Шах представи вчера в Горната камара отмяната на член 370 от индийската конституция, който гарантира прерогативите на Кашмир. Успоредно с това, той внесе предложение за разширяване на пределите на хималайския щат.

Пакистан реагира остро на снемането на специалния статут на Кашмир. Пакистанските власти заявиха, че считат действията на Моди за незаконни и са в разрез с резолюциите на ООН. Те считат, че Кашмир е международно признат за "спорна територия" и подлежи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.